Mire jó egy VPS?

Elég sokan kérdeztétek már az elmúlt években, hogy még is mire is tudná ő személy szerint használni ezt a szolgáltatást!?
Ezért most szeretnék egy ötlet adó blogbejegyzést készíteni erről.

A VPS (Virtual Private Server) azaz magyarul egy virtuális szerver, egy fizikai szerver erőforrásainak egy szeletével rendelkezik, de a használhatósága pontosan olyan, mintha egy fizikai szervert használna.

Általában egy szervergép erőforrásainak jelentős része kihasználatlan, emellett nem is olcsó, még használtan sem egy szerver vásárlása, nem beszélve az elhelyezés költségeiről. A VPS pontosan erre a probléma megoldásaként született.

Térjünk a lényegre!

Mire is használható egy VPS!?

Webhoszting szerver (web+email+mysql): Centos Web Panel, ISPConfig, Interworx, cPanel, plesk
Játékszerver: CoD, CS, Minecraft
Hangkommunikációs szerver: TeamSpeak3 (30 slotig ingyenes a szoftver, így olcsóbb VPS-en futtatni, mint bérelni 30 slotos szervert)
Webrádió: Shoutcast, AutoDJ, …
Tőzsde szoftverek: Forex
Könyvelés, számlázás, raktár kezelés: amikor egy cég nem akar az adatmentéssel foglalkozni és bárhonnan el szeretné érni az adatokat (+NAV székhelyen/telephelyen nem tudja lefoglalni, mert nincs ott!)
Cloud Tárhely: NextCloud, OwnCloud, SeaFile … amikor nem bízol a google és társaiban, nem szeretnéd, hogy a fotóid, fájljaid, üzleti információk közkincsé kerüljenek, saját kezedbe tudod venni az irányítást
Fájl szerver: OpenMediaVault – FTP, NFS, SMB/CIFS fájlmegosztás, amikor több telephelyről is elérhetőnek kell lenni gyors kapcsolaton keresztül az adatoknak.
A listát fogom bővíteni!

Kinek jó mindez?

Olyan tanulóknak akik műszaki iskolába járnak és szeretnének éles, internetes környezetben tanulni, kipróbálni dolgokat.
Később akár egy szakdolgozat munkapéldányát is el lehet rajta készíteni.

Vagy csak szimplán olyan személyeknek akiket hobbi szinten érdekel a dolog és / vagy szeretnének valamilyen problémájukra megoldást találni.

Cégeknek, egyéni vállalkozóknak, önkormányzatoknak, akik kedvező árú megoldást keresnek a problémáikra.